Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΤΟ  ΙΚΑ  ως εισπρακτικός μηχανισμός

Το χρονικό της υπόθεσης "Κρατήσεις του ΙΚΑ απ' τις μηνιαίες συντάξεις συνταξιούχων οφειλών προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Eurobank"
1. Καταγγελίες συνταξιούχων {τέλος Απριλίου 2014} φτάνουν στα γραφεία μας ότι το ΙΚΑ παρακρατεί σχεδόν όλο το μηνιαίο ποσό της σύνταξής τους.
2. Επίσκεψη αντιπροσωπείας του σωματείου μας στα γραφεία του ΙΚΑ και προσπάθεια διερεύνησης του θέματος. Όλοι ξέρουν το θέμα αλλά δεν το αγγίζουν, γιατί "υπάρχει μια σύμβαση του ΙΚΑ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο"
3. Επιστολή του σωματείου μας στο ΙΚΑ {7.5.2014} να μας δώσει αντίγραφο αυτής της περιβόητης σύμβασης μεταξύ ΙΚΑ και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
4. Οι Κεντρικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ στέλνουν με εσωτερική αλληλογραφία - που κοινοποιήθηκε και σε μας - επιστολή σε αρμόδια Διεύθυνση να επιληφθεί το θέματος της εν λόγω σύμβασης. Η σύμβαση αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια μας.
5. Επανάληψη επισκέψεων στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ {Αγίου Κωνσταντίνου 8 και 16} από αντιπροσωπεία του σωματείου μας για το ίδιο θέμα. Από αρμόδιο μάλιστα υπηρεσιακό στέλεχος μας ειπώθηκε ότι: Κι εμείς δεν θέλουμε να κρατάμε τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Eurobank…. Αρα - σαν να μας είπαν - βοηθείστε προς αυτή την κατεύθυνση…
6. Στη συνέχεια υπήρξε δήλωση για το θέμα στα ΜΜΕ του Προέδρου του Κινήματος Συνταξιούχων, όπως φαίνεται παρακάτω.
Το ΙΚΑ ως εισπρακτικός μηχανισμός…
Το ΙΚΑ δημιουργήθηκε για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και οφείλει να λειτουργεί γι' αυτούς και τις οικογένειές τους και όχι εναντίον τους.
Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το ΙΚΑ ως εισπρακτική εταιρία {υπάρχουν άπειρες αυτή τη στιγμή} προς όφελος ιδιωτικών τραπεζών.
Εκατοντάδες συνταξιούχοι βρίσκονται αυτή  τη στιγμή στα όρια της απόγνωσης λόγω της τακτικής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας μας να παρακρατεί ακόμα και ολόκληρη τη σύνταξη, πράγμα που ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας.
Εμείς, το ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, σωματείο των Συνταξιούχων, που εν ενεργεία εργάζονταν υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, επισκεφτήκαμε πολλές φορές τις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ χωρίς να μπορέσουμε να βρούμε κάποια λύση. Παντού τοίχος, παντού αδιέξοδο…
Οι υπηρεσίες του οχυρώνονται πίσω από τη συμφωνία που είχε γίνει πριν την κρίση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που τότε ανήκε στο Δημόσιο και είχε κοινωνικό ρόλο.
Εδώ έχουμε περιπτώσεις συνταξιούχων που ενώ δικαστικές αποφάσεις μειώνουν τη δόση παρακράτησης στο 1/10 ή και 1/20, η Διοίκηση του ΙΚΑ παρακρατεί ολόκληρη τη δόση {προσθέτοντας μάλιστα και τις εκπρόθεσμες} και αποδίδει τα ποσά στη Eurobank, ιδιοκτήτρια πλέον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Υπάρχουν περιπτώσεις που δόσεις δανείων των 300 € ξεπερνούν τη μηνιαία σύνταξη {από καθυστερήσεις πληρωμής ή προσαυξήσεις} και ο ρόλος του ΙΚΑ περιορίζεται στο να εκταμιεύει τα ποσά αυτά στην ιδιωτική τράπεζα, καταργώντας κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης, που θα έπρεπε να είναι το έργο του ασφαλιστικού οργανισμού…
Με τον τρόπο αυτό καταργείται στην ουσία και με προκλητικό τρόπο όποιο μέτρο πάρθηκε για να ανακουφιστούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες {Νόμος Κατσέλη, Ακατάσχετο της σύνταξης κάτω από τα 1500 Euro}.
Και βέβαια είναι λογικό να μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η έλλειψη ευαισθησίας του Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου {που κάποια στιγμή όντας εν ενεργεία εργαζόμενος εκπροσωπούσε ως Πρόεδρος 30.000 εργαζόμενους στον ΟΤΕ} απέναντι στο παραπάνω φαινόμενο, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και συνταξιούχους συναδέλφους του…
Καλούμε τη Διοίκηση του ΙΚΑ να σταματήσει μονομερώς να εφαρμόζει τη σύμβαση με την Τράπεζα Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ΑΤΕ {που δεν είναι πλέον Δημόσια} και να παίζει το ρόλο εισπρακτικής μηχανής της Eurobank.
7. Τη σκυτάλη στο θέμα πήρε η Εφημερίδα των Συντακτών, που ανταποκρίθηκε στο θέμα μας και έκανε γνωστό το όλο θέμα.
Η παρακάτω δημοσίευση έγινε στην Εφημερίδα των Συντακτών την 1.7.2014.
 
 
 
8. Το λόγο έχει το αρμόδιο Υπουργείο…
Δημοσίευση: 8.7.2014
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επισκέψεις από 21-2-2012